Tidl. Julehjertemuseet

Fremstilling af et 6-strimlet julehjerte.

Arbejdsgang ved fremstilling af et 6-strimlet julehjerte:

"For mig er et flettet julehjerte er et kunstnerisk udtryksmedie, akkurat ligesom et lærred er det for en maler, og et nodeblad er det for en komponist, og saksen er et kunstnerisk redskab, akkurat som en pensel for en maler, en pen, et nodeudskrivningsprogram og et musikinstrument er det for en komponist ....... Der er blot den store forskel, at hjertet som medie har en meget større symbolværdi, end andre kunstneriske medier har, og det skal man være meget bevidst om, når man arbejder med det ..."


Lisbet Lærke, 

Woven zHeart Artist

Jeg bruger ikke lim ved fremstillingen af min julehjerte kunsstykker, de er helt igennem klippede og flettede. Der er omkring 70 000 000 fejlmuligheder i hvert af mine helt avancerede flettede 6-strimlede hjerter med forskelligt motiv på for- og bagsiden, og hvert hjerte tager op til 70 forsøg at lave, og det tager typisk mellem 8 dage og 2 år at lave hvert af dem.

Så disse helt avancerede hjerter fremstilles KUN til udstillingsbrug, for jeg kan naturligvis ikke hente en ordentlig timeløn hjem på at lave dem, derfor sælger jeg ikke af dem. For hvis jeg gør dét, så har jeg ikke noget at udstille.


Der findes ingen færdige skabeloner til mine hjerter. Jeg tegner, konstruerer, klipper og fletter dem selv. At lave disse avancerede hjerter, kræver både en klippe- og en tegnestreg:

1.
Jeg laver en original- og arvejdstegning af, hvordan jeg forestiller mig, at det færdige hjerte skal se ud, udfra overvejelser om, hvilket budskab kunstværket skal sende.

2.
Konstruktion af det flettede hjerte. En proces, der foregår i mit hoved, hvor jeg gennemtænker alle de problemer, der kan opstå ved netop dét motiv, og løser dem, før jeg går videre. Ofte må jeg gå tilbage til pkt. 1 igen og igen, fordi min originaltegning ikke kan realiseres rent konstruktionsmæssigt, d.v.s den ikke kan omsættes til virkelighed, også må jeg lave den om, måske helt op til 40 gange ved hvert af de 6 farvede / 6 strimlede hjerter.

3.
Fremstilling af grovskabeloner udfra pkt. 1 og 2. Minimum 4-8 stk. til de 4 farvede, og 6-12 stk. til de 6 farvede. Sådan, at jeg lige ved ca., hvor jeg stikke saksen ned og skære eller klippe på de 4-6 forskellige bukkede strimler.

4.
Opmåling af strimler, optegning frihånds og efter egne grovskabeloner. Overblik over hvilke dele, der skal placeres og flettes ind i hinanden og hvorhenne i hjertet. I et 4-6 farvet hjerte skal alle 4 eller 6 dele tilpasses hinanden indbyrdes, for at hjertet kan fungere. Ellers starter man forfra med pkt. 1, indtil de passer sammen. Det er et præcisionsarbejde. Der er 48 samlinger på mine 6 strimlede hjerter, der skal tilpasses hinanden, samtidigt med, at det ligesom stadig skal forestille et eller andet ...

5.
Klippe / skære / flette proces.
Jeg klipper og skærer både frihånds og efter egen optegning både før og under fletningen af hjertet. Det gør, at den ene side af hjertet kan afvige lidt fra de anden, selvom motivet er det samme. Motivet bliver klippet / formet færdigt undervejs i fletteprocessen, som er nødt til at lykkes 1. gang. Jeg har nemlig kun ét fletteforsøg. Når jeg først er begyndt at flette / klippe, kan jeg ikke fortryde og flette op igen, da strimlerne er så tynde og skrøbelige (ned til 1 mm brede), at de går i stykker, hvis jeg fletter et hjerte op igen... Også er det om igen fra pkt. 1.....


Hele processen med at skabe et 6-farvet / 6 strimlet julehjerte kunststykke kan tage fra 8 timer til 2 år. og nogle få gange har jeg været nødt til at tage en pause med et motiv, eller lave det helt om, ..... for der kan jo naturligvis ikke være tale om at give op efter det 30. forsøg .... vel? ... Så er de andre 29 jo spildt.. ikkk? ...
Jeg har meget dårlige hænder og tager mange pauser, hvilket er OK, for jo flere pauser, jo mere når man at tænke sig om undervejs, og jo færre fejl, begår man ....


(Copyright på beskrivelse af arbejdsgang: Lisbet Lærke).Nedenfor kan du se nogle fotos, som jeg har taget under min fremstilling af verdens allerførste julehjerte, der er lavet ud af 6 stykker papir (6-strimlet) og med forskellige assymmetriske motiver på for- og bagsiden. De viser ikke hele processen, men på julehjertemuseet, er hele fotoserien udstillet om fremstillingen af mit H.C. Andersen portræt med eventyret "Den grimme Ælling" flettet ind på den anden side af hjertet.

Lisbet Lærke

Min arbejdstegning.
Min arbejdstegning.
My drawing sketch.
Materialer
Materialer
Materials
Materialer og redskaber
Materialer og redskaber
Materials and tools.
Efter 1. gennemklipning.
Efter 1. gennemklipning.
After 1st part of the cutting process.
-sætter op en i ramme med et spejl bagved og FÆRDIG!
-sætter op en i ramme med et spejl bagved og FÆRDIG!
Jeg færdiggjorde verdens allerførste 6 strimlede julehjerte med forskellig for- og bagside d. 16/4 2010. Mit H. C. Andersen / Den Grimme Ælling"