Tidl. Julehjertemuseet

Julehjertets historie

Julehjertets historie ............Rev 20/10 20120

Det allerførste flettede julehjerte lavet af 2 stykker papir af blev efter sigende skabt af H. C. Andersen i 1850´erne, da traditionen med juletræet blev indført, og det ældst bevarede, som befinder sig på det Kongelige Bibliotek, er ét han har skabt. Så det flettede julehjerte er en meget dansk tradition og en etableret del af den danske kultur og den nordiske kulturarv i det hele taget, da hele Norge og en del af Sydsverige på dét tidspunkt hørte med til Danmark.

 

I de følgende 200 år skete der ikke den store udvikling med julehjertet. Diverse designere skabte dem i 2 stykker papir, som oftest i rød og hvid, med symmetriske motiver og med det samme motiv på for- og bagside og traditionen er nu udbredt i både Sverige og Norge, ligesom den også er begyndt at vinde frem i USA. Selv har jeg lært at flette julehjerter fra barnsben af min mor, Ellen, efter almindelige købte skabeloner, hvorefter vi flettede hjerterne i rødt og hvidt glanspapir.

 

Men i december 2008, hvor jeg gik og passede et dybt deprimeret voksent familiemedlem, satte jeg mig for, at der skulle ske noget nyt, for ligesom at få ham ud af sløvheden, så jeg satte mig derfor for at tegne, konstruere klippe og flette en bjørn ind i et 2 farvet hjerte, for at få en reaktion fra ham. Det lykkedes, og de følgende dyrehjerter inspireret af det kommende klimatopmøde i København i 2009 lykkedes ligeledes, hvorefter udstillingen "Klimatruede dyr" var under fremstilling. Den er derfor også en del af Woven Heart Art Museum udstillingen "Fra 2-6." Men i mit lille galleri, Galleri Octopus Art på P. Nørkjærs Plads, der ikke eksisiterer mere, var der efterspørgsel på flag flettet ind i hjerter, og der var så ikke farver eller strimler nok til dét i de 2 stykker papir, jeg hidtil havde arbejdet med, så jeg fik ideen til at gå optil 4 stykker papir i hvert hjerte ved at videreudvikle mine tegne- og klippeteknikker, hvilket lykkedes og udstillingen "Europæiske flag og kærlighedserklæringer" var nu under fremstilling samtidigt med "Klimatruede dyr", hvilket er årsagen til, at der i udstillingen "Fra 2-6" både findes 4 strimlede dyrehjerter og flaghjerter. Det var simpelthen dér, min udvikling og opfindelse fra 2- 6 strimler skete. Jeg udstillede dem også samtidigt i nov-dec. 2009 og sammen med tekster og noder til mine egne sange. Men da jeg kom til "Min bid af universet" (Silent Clouds), havde jeg simpelthen ikke nok farver i hvert hjerte til at skabe de nødvendige motiver til at illustrere sangen. Jeg skulle bruge et hjerte med en gravid kvinde, et hjerte med 2 druknende isbjørne og et hjerte med jordkloden på. Så jeg fik den ide at gå op til 6 stykker papir og dermed også mulighed for at fremstille hjerterne i 6 farver. Det lykkedes, så jeg opfandt det 6-strimlede flettede hjerte med samme assymmetriske motiv på for- og bagsiden i oktober 2009...

 

 

Mine hjerter fortæller allesammen en historie, de illustrerer, og til det fik jeg hurtigt brug for mere plads på hjerterne. Derudover, så mente min nabo på P. Nørkjærs Plads, en brudekjoleforhandler, at dét dér med at flette hjerter i 6 stykker papir da ikke var noget særligt, .... Nææææ, jeg kunne komme igen, når jeg havde lavet ét med det danske flag på den ene side og det svenske på den anden side, men det var der jo ingen, der havde lavet før, så det var jo helt umuligt, for så skulle man være usædvanligt kvik, så det kunne jeg i hvert fald ikke lave.

 

 

"Ska´vi vædde?" sagde jeg....- og det var da godt nok en skam vi ikke gjorde dét, for kort tid efter præsenterede jeg min måbende veninde for et flettet hjerte med et dansk flag på den ene side af hjertet og et svensk flag på den anden side af hjertet. Det var godt nok noget mislykket og gået i stykker undervejs i fremstillingsprocessen, men det opfyldte hendes krav.

 

I starten af 2010 videreudviklede jeg mine tegne- og konstruktionsteknikker, så jeg nu kunne fremstille disse små kunststykker i 2-6 stykker papir / 2-6 farver og med hvert sit assymetriske motiv på for- og bagside. Et sådant 6-strimlet hjerte kunne tage op til 70 forsøg, før det lykkes, op til 1/2 år- 10 år. Jeg har ingen færdige skabeloner til det fra starten og der findes heller ikke færdige skabeloner til disse helt avancerede færdige hjerter, de kan derfor ikke kopieres, så jeg skaber kun disse helt avancerede flettede hjerter til udstillingsbrug. 

 

Mine woven heart arts er så svære at lave, at de kræver 100% fuld koncentration, når jeg fremtiller dem. Hvert forsøg kan godt tage flere uger, og jeg har stadig hjerter, som mislykkes på 10. år, hvorfor jeg må konstruere dem om og om igen, indtil de lykkes. Derfor foretrækker jeg både at tegne, konstruere, klippe og flette dem i enrum, hvor jeg nyder udfordringerne i dem og fordybelsen i dem.

 

Jeg bruger tegneredskaber, laver en arbejdstegning, og udfra den fremstiller jeg så hjertet i 6 -10 farver og klipper det med forskellig for- og bagside, men jeg starter som udgangpunkt altid med en skitseblok, en saks, en lineal, en blyant og et stort antal glanspapirstykker...- også arbejd´begynd!

 

Opfindelserne er mine. Selvom jeg har forsøgt på at lære færdighederne videre til andre, er jeg tilsyneladende den eneste i verden, der er født med en kombineret sjælden hjerne og fingernemhed, som er kringlet og kreativ nok til at skabe disse avancerede flettede hjerter. 

For mig er det en passion, så jeg er hele tiden i gang med at skabe nye svære hjerter, og de bliver mere og mere avancerede som tiden går, og jeg er som regel i gang med at skabe flere hjerter på én gang. Når de mislykkes gør jeg ligesom alle andre: Bliver frustreret krøller dem sammen og kyler dem hen i en krog... - hvorpå jeg starter forfra med at lave en ny tegning og konstruktion.

 

Et stykke woven heart art er et to-dimentionelt kunststykke, der skal være vellykket på både for- og bagside. Alt, hvad jeg foretager mig på den ene side af hjertet, har indflydelse og skubber til motivet på den anden side af hjertet.

 

Det allerførste vellykkede flettede 6 farvede / 6 strimlede julehjerte med forskelligt motiv på for- og bagside færdiggjorde jeg d. 16. april 2010 om aftenen, og det forestillede et portræt af H. C. Andersen på den ene side af hjertet og min illustration af hans eventyr, "Den Grimme Ælling" på den anden side af det 6-strimlede hjerte, der indgik i min 2010 portrætudstilling "Berømtheder ... Celebrities."

 

Flere af mine woven heart arts fra udstillingen "Berømtheder Celebrities" fra 2010 er ude af samlingen, fordi de har været på rejsende udstillinger og er blevet solgt derfra, eller har været på en kunstbiennale, eller er indgået i andre kunstsamlinger ( F.eks Mine 6 Kongelige dobbeltportrætter fra udstillingen, der nu befinder sig i en privat kunstsamling på Amalienborg). Mit 1. portræt  af H. C . Andersen / Den Grimme Ælling kommer derfor til at indgå i udstillingen "H. C. Andersen Passion, som jeg løbende arbejder på og fremstiller nye hjerter til. Hjertet, som jeg fremstillede i det lille galleri på 6 m2 på P. Nørkjærs Plads 20, som jeg havde dengang, var min hyldest til H. C. Andersen som den formodede  opfinder af det flettede papirhjerte. Efter min mening en smuk, kærlig og omsorgsfuld opfindelse han aldrig rigtigt er blevet krediteret ordentligt for. Måske fordi det ikke er 100% sikkert, at det er hans opfindelse?

 

Det er sandsynligt, at det flettede papirhjerte kom til Danmark samtidigt med juletræstraditionen. Danmarks første juletræ af gran blev tændt på Holsteinborg Slot i 1808, hvor den unge tyske frue tog traditionen med sig til Danmark, og hvor H. C. Andersen også senere havde sin faste gang. Hvad nu, hvis han har lært at lave flettede hjerter af hende, eller hvis hun også havde flettede masseproducerede ens hjerter med sig hjemmefra, fremstillet af helt ukendte tyske papirdesignere og papirkunstnere?

 

Jeg er jo selv et levende bevis på, at man sagtens som kvinde kan opfinde og lave noget helt unikt uden nogensinde at blive krediteret for det her i Danmark, så det skete nok også for andre kvinder og folk af jævn herkomst dengang. 

 

Under punktet "Fremstilling" kan du læse om min arbejdsproces ved fremstilling af et 6-strimlet hjerte. 

 

Der er omkring 70 000 000 fejlmuligheder i et flettet hjerte skabt af 6 stykker papir, og med forskellig for- og bagside, så det kan snildt tage mig op til 70 forsøg, før et avanceret flettet hjerte i 6 stykker papir lykkes, ligesom jeg også sagtens kan være igang med at skabe flere forskellige julehjertekunststykker på én gang. For nogle lykkes hurtigt og andre tager 1/2 - 10 år at fremstille.

 

Der foreligger endnu ikke nogen beregninger på, hvor mange fejlmuligheder, der er i mine flettede hjerter på 9 eller 10 stykker papir. Hjerter med forskellige asymetriske sider.

 

Men hvis du interesserer dig for det,  er ingeniør eller lignende, er du velkommen til at regne på det. Jeg fokuserer kun på een mulighed, nemlig den rigtige måde at lave et givent woven heart art på efter mine egne tegninger.

 

Jeg mangler konstant farver at arbejde med, og derfor er endnu en julehjerte-opfindelse lykkes for mig i 2014. Den 11.december 2014 blev jeg nemlig færdig med verdens første 9-strimlede flettede hjerte, "Den Lille Pige med Svovlstikkerne", med forskellig forside og bagside, som kom til at indgå i min udstilling "H. C. Andersen Passion. " , der åbnede i oktober 2015 på Woven Heart Art Museum, Julehjertemuseet, der dengang lå i lånte lokaler i Tisvildeleje.

 

Altså et hjerte lavet ud af 9 stykker flettet papir. Det er ikke blot det første woven heart art,  jeg færdiggjorde i mit værksted på det daværende Julehjertemuseet og som ryger fra mine hænder og direkte ind i samlingen.  Det er også det første hjerte, jeg har klippet og flettet færdigt foran et rullende TV kamera, idet TV2/ LoRRY´s kamera kiggede med, da jeg gjorde det. Indslaget sendt på TV2/ LORRY den 14.12 2014.

 

 

I januar 2019 lykkedes så mit næste hjerte fremstillet ud af 9 stykker papir og med forskellige for- og bagsider, "Hyrdinden og Skorstensfejeren", som jeg har bygget ind i een af mine miniaturer, fremstillet specielt til udstillingen.

 

Både dette, og mit første flettede hjerte i 10 stykker papir og med forskellige bag- og forsider, "Ænder ved Gundsømagle Sø" fra marts 2019, der samtidigt er eet af mine mindste hjerter, har jeg fremstillet i een af de små anonyme ejerlejligheder på Christianehøj i digterkvarteret i Søborg ved København , som vi nu har solgt som gennemrenoverede, og som har muliggjort købet af Guldborghus, som vi har overtaget i november 2019. En drøm om at kunne kombinere et dagligdags liv og et udstillingsluv uden stress sammen medmindre mand er ved at blive realiseret 

 

For mig er et flettet papirhjerte er et kunstnerisk udtryksmedie, akkurat ligesom et lærred er det for en maler, og et nodeblad er det for en komponist, og saksen er et kunstnerisk redskab, akkurat som en pensel for en maler, en pen, et nodeudskrivningsprogram og et musikinstrument er det for en komponist ....... Der er de store forskelle, at det flettede hjerte som kunstmedie har en meget større symbolværdi, end andre kunstneriske medier har, ...- og så kræver konstruktionen og fremstillingen af woven heart art væsenligt mere hjernekapacitet, end at smide et par klatter maling op på et lærred og kalde det for kunst....- også er jeg begrænset i mit valg af antallet af farver i mit arbejde med at fremstille det. I woven heart art kan der kun være det antal nuancer, som antallet af papirstykker muliggør. Derfor bliver jeg ved med at udvide antallet af papirstykker.

 

Det er kun er i de nordiske lande, det flettede hjerte fortsat bliver betragtet som en sæsonbestemt hobbyaktivitet. I alle andre dele af verden end i Norden, bliver mine avancerede flettede hjerter betragtet og anerkendt som IQ-kunst, en elsket kunstart, benævnt "Woven Heart Art", og jeg har da også udstillet mine avancerede flettede hjerter i flere forskellige kulturer, hvor de udstilles hele året igennem, bl.a. på et permanent museumsudstilling i Tyrkiet hele året, samt på en rejsende udstilling fra Australien til USA gennem et helt år. 

 

Herefter i 2011 stoppede en flok frivillige kunstelskere mig i at eksportere mine mest avancerede små værker, idet man mente, at en del af den nydanske kulturarv forsvandt ud af landet, hvergang jeg eksporterede mine woven heart arts, så man overtalte mig til IKKE at sælge ud af dem samt til at være med som frivillig ulønnet til at opbygge Woven Heart Art  Museum for at sikre bevarelsen af en samling af dem her i landet. Noget, der ikke har været helt nemt for en professionel billedkunstner, som ikke får kunststøtte af nogen art, et meget dyrt løfte.

 

 Da jeg er opfinderen af det asymmetriske flettede papirhjerte skabt i 4-) stykker papir og opad og dét med forskellig for- og bagside, er der stor efterspørgsel på min originale "Woven Heart Art" blandt udenlandske museer og samlere, så hvis ikke en gruppe frivillige og jeg ikke selv havde gjort en meget stor frivillig indsats siden 2011 for at få og skabe et permanent sted at udstille dem i Danmark, ville de alle sammen forsvinde ud af landet og ind i hver sin eksklusive private kunstsamling, hvor kun samleren har glæde af dem, eller også ville alle mine små kunstværker suse ud af landet til udenlandske museer.

 

Udover de permanente og rejsende internationale udstillinger, har jeg i opbygningsperioden haft mine hjerter med i diverse udenlandske kunstbogsudgivelser samt i en digtsamling, hvor jeg også selv har digte med, og i 2015 blevr ét af mine tidligste 6-strimlede flettede julehjerter, "Sherlock Holmes Portrait", der tilhører Julehjertemuseet, antaget og udstillet på London Art Biennalen 2015.

 

Selvom jeg kunne eksportere dem allesammen, ... - sprede dem for alle vinde, ... - så føler jeg alligevel dybt inde, dybt, dybt inde, helt derinde hvor min puls udgår fra, at det er det mest rigtige at beholde dem her i det flettede papirhjertes hjemland, Danmark.

 

Da der til dato ikke er nogen skattebetalte offentligt eller statsfinansierede  danske museer, der vil antage dem som kunstværker og udstille dem her i DK, må og kan det jo kun blive i verdens første, mest unikke lille private samling, det lille og populære, Woven Heart Art Museum.

Så H. C. Andersen opfandt muligvis det første flettede julehjerte med 2 stykker papir, og gjorde det til en elsket hobby,

 

- men det er beviseligt mig, der har gjort det flettede danske papirhjerte i min egen avancerede version med fra 4- 10 stykker papir og forskellige assymytriske motiver på begge sider til en elsket international kunstart og et selvstændigt kunstmedie på lige fod med malerier, skulpturer, o. s. v.

 

 

Jeg ved det, for jeg har nemlig også haft malerier og illustrationer med på nogle af de censurerede udstillinger.

 

Woven heart art bliver jo ikke mindre kunst af, at værkerne ikke fylder ret meget, at jeg er den eneste, der kan lave dem, og bare fordi de kunstnere, der er uddannet på kunstakademierne og deres professorer, hverken kan tegne, konstruere   klippe og flette dem, eller i det hele taget bruge dette nye kunstmedie.

 

Lisbet Lærke

 

The Woven Heart Art Musem, Julehjertemuseet, lå fra åbningen i 2014 og til 2016 i en lånt ejerlejlighed på Hovedgaden i Tisvildeleje, som blev solgt pr 1/3 2017, grundet pladsmangel. I Kulturhulen, som stedet hed, var der ikke plads til både et museum, et galleri, 5 arbejdende værksteder, samt privat overnatning og levested for kunstnerne på stedet. og vi er stadig pultimo 2018 på jagt efter et nyt sted at drive museet fra. Hjemmesiden "Kulturhulen" har nu skiftet navn til: "Stregen", mit kælenavn, hvorfor hjemmesiden kulturhulen.dk har skiftet navn til www.stregen. dk og FB-siden, "Kulturhulen" har skiftet navn til "Kulturhulen, Stregen."

Med venlig hilsen

Lisbet Lærke, Julehjertekunstner.