Tidl. Julehjertemuseet

Nyhedsblog d. 4/12 2022 ...

I starten af marts 2020 i begyndelsen af pandemien var min mand og jeg nogle af de mange i risikogrupperne, der ikke kunne gå ud og hamstre håndsprit på grund af smitterisikoen i de lange køer.  Vi var lige flyttet til Falster, og vi havde ingen til at købe ind for os, der var mangel på håndsprit, og vi var derfor nogle af dem, der startede på at få madråvarer og andre nødvendigheder leveret. Der gik lang tid, over 1 1/2 måned, før vi fik den håndsprit, vi bestilte, når vi bestilte mad og kolonial hjem over internettet.

Flere firmaer udviste samfundssind og omstillede produktionen fra andre flydende produkter til håndsprit produktion og tapning . Et af disse var folkene bag håndspritten " WISH" , som efter min mening ved deres store økonomiske satsning, snarrådighed har været med til at redde menneskeliv og skabe flere arbejdspladser på Lolland ved at være omstillingsparate og omlægge produktionen.

I fredags blev de af myndighederne bedt om at trække deres håndsprit tilbage fra markedet, da myndighederne mener , at emballagen ligner en drikkevareremballage, og der i pandemiperioden har været flere tilfælde, hvor små børn under 4 år har drukket håndsprit .

For det første melder historien ikke noget om, hvorvidt det er WISH flaskerne, de forgiftede har drukket håndsprit af.

For det andet er låget på flaskerne så stramme at vippe op, at jeg tvivler på, at børn under 3 år kan åbne dem.

For det tredje kan det lade sig gøre at drikke håndsprit af samtlige af de emballagetyper, der findes på markedet.

For det fjerde står der på emballagen: "Opbevares utilgængeligt for børn", så virksomheden er uden ansvar for, at forældrene ikke har opbevaret håndspritten forsvarligt. Det er et forældreansvar og ikke et samfundsansvar, at forældrene ikke har kigget efter deres børn.

Udvikling af et nyt design af emballage tager flere måneder og er en stor investering., det kender jeg godt selv som julepyntdesigner.

Det er ikke i orden, at  myndighedernes  ødelægger en virksomhed og et iværksætterpar, der har udvist samfundssind.

Vi, der kan tænke selv, får nemt det indtryk, at det er, fordi der lige nu er for mange håndspritproducenter på markedet, som staten ikke har aktier i, og fordi staten vil sikre sig et stort og billigt håndspritparti fra et eventuelt konkursbo, som staten selv har sparket ud over kanten.

Det vil jeg ikke være med til.

Jeg vil heller ikke bare stå og se på , at et livsvigtigt produkt, der er brug for over hele verden, skal hældes ud eller destrueres, bare fordi emballagen efter flere måneder nu vurderes til at være forkert, eller fordi nogle mennesker  ikke kan læse eller forstå, hvad der står på den.

Der står: " Håndsprit" og ikke " Mundsprit" på den.

Spild af gode ressourcer, dygtige iværksættere og gode jobs.

Om få måneder er der måske håndspritmangel igen , også kan vi i risikogruppoerne, der for at passe på os selv får alting leveret, igen ikke få fat på håndsprit. Os, der har mest brug for det. 

Håndspritten kan ifølge producenten ikke bare hældes over på en anden emballage, det er væsken for brandfarlig til, så de er tvunget til at tage store mængder udmærket håndsprit retur og betale i dyre domme for transporten og destruktionen af den. Det kan betyde en lukning af fabrikken, som ligger i Nakskov.

... MED MINDRE VI ALLE SAMMEN SKYNDER OS UD I DISSE DAGE OG TØMMER LAGRENE I FORRETNINGERNE, SÅ DER IKKE ER NOGET AT TAGE RETUR .

De står muligvis ikke længere fremme på hylderne, men så må man jo bede de forretningsdrivende om at gå ud på lageret eller ned i kælderen og hente dem.

Vi har så valgt at gå foran med et godt eksempel selv... - i ført vores afstands-t-shirts ... undtagelsesvist været nede i byen og fylde vores cykelanhænger op med WISH håndsprit,  72 flasker, for vi har ikke nogen små børn, der kan risikere at drikke det...

.... Vi har derimod et lille privatmuseum, som pt er lukket, fordi vi istandsætter huset til det ,  og hvor vi i mange år frem efter genåbningen er tvunget til at beskytte os selv og vore kommende gæster bedst muligt mod denne virus, der selv i de lette tilfælde kan ødelægge de indre organer...

Det bliver derfor håndspritten fra " WISH" fra storkøbet  på fotoet, der i starten kommer i de berøringsfri håndsprit automater, som vi hænger op i hall' en og på gæstetoilettet til brug for besøgende, når de kommer og går ud og ind af museet.

... - også kan jeg meddele, at vi her i huset også fremover vil støtte lokalt , herunder også drikke juicen fra WISH  som også produceres på Naskovfabrikken.

Mvh

Lisbet Lærke.

23-07-2020